Stressystemet
Eller rättare sagt; det autonoma nervsystemet.
Det autonoma nervsystemet styr våra organ, som vi inte kan styra över själva. Pulsen, matsmältning och andningen till exempel. Detta nervsystem delas in i ytterligare två delar:
Det sympatiska nervsystemet
Det parasympatiska nervsystemet
Det sympatiska nervsystemet hjälper oss med energi och kraft när vi ställs inför olika hot. Stresshormoner som noradrenalin, adrenalin och kortisol skickas ut blixtsnabbt i kroppen för att vi ska kunna kämpa mot eller fly från faran. Andningen blir snabbare, hjärtslagen slår hårdare och snabbare, pupillerna vidgas och blodet fördelas i de stora muskelgrupperna för att kunna slåss eller springa. Vi är i maximal beredskap.
Detta kan även ske då vi inte har något livsfarligt hot framför oss, men den kroppsliga upplevelsen är att vi har det.
Det parasympatiska systemet hjälper oss till återhämtning. Det fungerar som en broms om man tänker att det sympatiska systemet är en gas. När faran är omhändertagen så ser systemet till att sänka pulsen och lugna ner kroppen så att vi får återhämtning.
Stress är bra. Det hjälper oss att fokusera, bli mer alerta, handlingskraftiga och så vidare. Om vi däremot inte ger oss själva återhämtning efter vi varit stressade och kroppen befinner sig i konstant beredskapsläge kan olika symtom uppstå. Vi kan till exempel börja känna en rastlöshet, hyperaktivitet, bli lättirriterade, få svårt att sova, illamående eller få svårt att komma ihåg saker. Vi kan få svårt att andas, känna oro och ångest, magproblem, hudutslag och värk i kroppen.
För att hitta en bra balans så behöver vi bli medvetna om vad våra kroppar signalerar så vi kan göra något åt det. Vi måste vara snälla mot oss själva. Vår hälsa är det viktigaste vi har.